ΕΔΕΕ

Πίσω 22/2/2013

Publishing Conference 2013

Αναζητώντας το ιδανικό μίγμα αξιοποίησης print, digital και mobile media

Publishing Conference 2013
Αναζητώντας το ιδανικό μίγμα αξιοποίησης print, digital και mobile media


Την αναζήτηση του ιδανικού media mix, στο οποίο τα ψηφιακά μέσα θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο, προεξάρχοντων του διαδικτύου, των social media, αλλά και του mobile, διαπραγματεύθηκε το Publishing Conference 2013, το οποίο διεξήχθη από το Marketing Week στο Athens Maroussi Plaza, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΔΕΡΑ

Στα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου αναδείχθηκε εξάλλου το γεγονός ότι το print media δεν μπορεί και δεν πρέπει - τουλάχιστον προς το παρόν -, να παραμεληθεί, αφού τα όποια έσοδα των εκδοτικών οργανισμών εξακολουθούν να προέρχονται από αυτό. Την ίδια στιγμή ωστόσο, θα πρέπει οι εκδότες να «πειραματιστούν» στρατηγικά με τα ψηφιακά μέσα, αφού όποιος σήμερα δηλώνει «παρών» σε αυτά, αύριο θα έχει το πλεονέκτημα. Τέλος, όσο και αν τα ψηφιακά μέσα είναι το μέλλον, δεν θα πρέπει οι εκδότες να αναμένουν άμεσα από αυτά έσοδα, αφού ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ακόμα μακρύς, επίπονος και γεμάτος προκλήσεις.

Ανησυχίες και προβληματισμοί

O εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς εκπροσώπων των θεσμικών φορέων ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΔΕΔ), η οποία μάλιστα είχε θέσει το συνέδριο υπό την αιγίδα της. Έτσι, το λόγο πήραν η Υβέτ Κοσμετάτου, Μέλος ΔΣ του ΣΔΕ, ο Τάσος Μιχαλάκης, Μέλος ΔΣ της ΕΔΕΕ και ο Θωμάς Σιωζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΝΕΔ. Η Υβέτ Κοσμετάτου μίλησε για την ανάγκη άμεσης προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα που θέτουν από τη μια η ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και από την άλλη η οικονομική κρίση, τονίζοντας παράλληλα ότι διαφημιζόμενοι, διαφημιστές και μέσα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. «Ο διαφημιζόμενος σήμερα απαιτεί από το κάθε ευρώ που θα επενδύσει στη διαφήμιση να του αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος. Η εποχή της κατά προσέγγιση επικοινωνίας έχει περάσει. Ωστόσο, στο σημερινό media mix όλα τα μέσα, παραδοσιακά και ψηφιακά, έχουν το ρόλο τους και δεν πρέπει να μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους. Ο τρόπος ενημέρωσης του κοινού έχει αλλάξει και δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον» επισήμανε μεταξύ άλλων. Ο Τάσος Μιχαλάκης από την πλευρά του, επισήμανε ότι το περιεχόμενο είναι σήμερα το ζητούμενο και όποιος το διαθέτει, έχει και το πλεονέκτημα. Επισημαίνοντας την αγωνία των publishers για τη μετεξέλιξη του περιεχομένου τους σε ψηφιακό, τόνισε ότι η ανάπτυξη των digital media διπλασίασε τους «publishers», κατακερμάτισε την αγορά και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στα print και στα digital media. «Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι η διαφημιστική αγορά δεν αντέχει την μεταφορά παθογένειας από τα παραδοσιακά media στα digital. Θέλουμε καθαρούς όρους, metrics ουσίας, αποτελεσματικότητα και engagement. Aυτό όμως που πάνω από όλα θέλουμε είναι αξιοπιστία σε κάθε επίπεδο» κατέληξε. Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Θωμάς Σιωζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΝΕΔ, τόνισε την ανάγκη πιστοποίησης των μετρήσεων στο διαδίκτυο και στα digital media, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «θα βάλει μία τάξη στην άγρια δύση του ελληνικού διαδικτύου». Μίλησε για τις πρωτοβουλίες της ΕΝΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση και ενημέρωσε τους συνέδρους ότι τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η νέα μέτρηση, η οποία θα αποκαταστήσει ένα αξιόπιστο νόμισμα συναλλαγής της αγοράς για το internet. Επισήμανε δε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για αξιόπιστη μέτρηση και των video streams ακόμα και στα tablets και στα smartphones. «Η μεγάλη πρόκληση για τους δημοσιογράφους είναι η νέα μεθοδολογία παραγωγής περιεχομένου. Η δημοσιογραφία αλλάζει και θα πρέπει να αναζητηθούν οι ιδανικοί τρόποι διανομής του περιεχομένου σε όλες τις πλατφόρμες, η μορφή που θα έχει αυτό σε κάθε πλατφόρμα, η σειρά με την οποία θα γίνεται η διανομή κ.α.». Κλείνοντας, ο Θωμάς Σιωζόπουλος μίλησε και για το μεγάλο πρόβλημα της πειρατείας στο διαδίκτυο και την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισής του.

Session 1: Τhe Strategic Perspective

Το πρώτο session του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στη στρατηγική, με δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες των Allan Marshall, Chief Information Officer της Telegraph Media Group UK και Katharina Borchert, CEO του Spiegel Online, Germany. O Allan Marshall αναφέρθηκε για τη συνεχή μείωση της κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Telegraph, η οποία όμως είπε μειώνεται κατά 2% σταθερά από χρόνο σε χρόνο, ενώ στο σύνολό τους οι εφημερίδες στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 3 χρόνια έχασαν το 21% των κυκλοφοριών τους. Όπως είπε δε, τα επόμενα 4 χρόνια οι πωλήσεις στα έντυπα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 40% περίπου. «Η πραγματικότητα αυτή επιβάλει την αναζήτηση νέου εκδοτικού μοντέλου, όπου το print θα διατηρηθεί σε ένα βαθμό, ωστόσο το βάρος της ανάπτυξης θα δοθεί στις ψηφιακές εκδόσεις. Οι νέοι άνθρωποι που θα τις στηρίξουν, έχοντας μια άλλη, φρέσκια προσέγγιση, θα είναι εκείνοι που θα δώσουν την ώθηση της ανάπτυξης στην εκδοτική αγορά. Πλέον στρεφόμαστε στις ανάγκες του πελάτη, επενδύοντας στην καινοτομία, στα social media και στις εταιρικές σχέσεις που έχει ανάγκη ο πελάτης/διαφημιζόμενος. Παράλληλα, στρεφόμαστε στους συνδρομητές μας, δίνοντάς τους το λόγο για να σχολιάσουν και να δημιουργήσουν περιεχόμενο για λογαριασμό μας, ενισχύοντας έτσι το engagement με το μέσο. Το video εξελίσσεται σε μεγάλο όπλο των εκδοτικών οργανισμών, ενώ η στρατηγική παρουσία μας στα social media αναδεικνύονται σε υπ’ αριθμόν 1 όπλο για μας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο Allan Marshall τόνισε τη μεγάλη σημασία του περιεχομένου, για τη δημιουργία του οποίου απαιτείται διαρκής έρευνα όπως είπε, ενώ κορυφαίο ρόλο θα έχουν τα προσεχή χρόνια και τα data, η σωστή αξιοποίηση των οποίων θα κάνει τη διαφορά για τους publishers και τους διαφημιστές που την κάνουν ορθολογικά. Τονίζοντας ότι το online advertising δεν αρκεί, μίλησε για την αίθουσα σύνταξης στη νέα εποχή των ψηφιακών μέσων στην οποία τον πρώτο ρόλο θα έχει το «Product Person», o oποίος θα αποφασίζει για όλα, από την εμπορική πολιτική, μέχρι το περιεχόμενο και τη διάχυσή του στις επιμέρους πλατφόρμες. Παράλληλα ανέλυσε τον όρο «υβριδική στρατηγική», η οποία στηρίζεται στο αξίωμα ότι όταν δίνεις υπεραξία πρέπει να εισπράττεις υπεραξία, θέλοντας έτσι να στηρίξει την άποψή του ότι το online περιεχόμενο πρέπει να χρεώνεται. «Πρέπει πλέον να στοχοποιούμε το περιεχόμενο στο σωστό κοινό και να προσφέρουμε σε αυτό πακέτα προσφορών για συνδρομή σε όλες τις πλατφόρμες μας (mobile pack, digital pack, print pack)». Και κατέληξε: «Επικεντρωθείτε στο τι θέλει το κοινό και παράλληλα κάντε τη σωστή στόχευση στο προϊόν. Όλα παίζονται γύρω από τον καταναλωτή. Το κοινό είναι στο κέντρο».
Παίρνοντας τον λόγο η Katharina Borchert, τόνισε ότι η online διαφήμιση για το Der Spiegel αντιπροσωπεύει το 32% των εσόδων του, ενώ ακόμα και σήμερα η έντυπη έκδοσή του φέρνει τα περισσότερα έσοδα. «Το ποιοτικό περιεχόμενο είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Γι’ αυτό διατηρήσαμε τις υψηλές μας τιμές στη διαφήμιση κι αυτό ήταν που μας έσωσε. Οι διαφημιζόμενοι που έχουμε στην online έκδοσή μας είναι υψηλού ποιοτικού επιπέδου κι αυτό μας έλυσε τα χέρια για σειρά κινήσεων που αυτοί είχαν τη δύναμη και το κίνητρο να πληρώσουν. Κινήσεις όπως την επένδυσή μας στο video, μέσα από το λανσάρισμα στο διαδίκτυο του συνδρομητικού Spiegel TV, τη δημιουργία δικής μας εταιρείας παραγωγών κ.α.». Όπως είπε η Katharina Borchert, τα έσοδα του Der Spiegel από το video διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι μετρήσεις δείχνουν ότι κάθε χρήστης που επισκέπεται το Spiegel TV έχει 26 λεπτά μέσο όρο θέασης. Τόνισε δε την αλλαγή του μοντέλου των εμπορικών τμημάτων, οι άνθρωποι των οποίων γνωρίζουν όλες τις πλατφόρμες και πουλάνε διαφημιστικά πακέτα σε όλες, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη δύναμη του mobile, στο οποίο όπως είπε, το Der Spiegel θα εστιάσει ιδιαίτερα τα προσεχή χρόνια, «αν και χρειαζόμαστε ακόμα 2-3 χρόνια μέχρι αυτό να ωριμάσει και να καταλάβει η διαφημιστική αγορά τη δύναμή του». Η αίθουσα σύνταξης είπε πως είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης των publishers πλέον, ενώ το ιδανικό mix του περιεχομένου θα κρίνει την επιτυχία των μέσων.

Session 2: Mobile & tablet publishing

Περνώντας στο δεύτερο session που ήταν αφιερωμένο στο Mobile & tablet publishing, το λόγο πήρε ο Larry Kilman, Deputy CEO της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών (WAN-IFRA), ο οποίος αφού μίλησε για το εν λόγο θεσμικό όργανο και το ρόλο του, επισήμανε ότι σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικά έσοδα από τα tablets και το mobile, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους publishers από το να «πειραματιστούν» σε αυτό, έστω κι αν ακόμα τα μεγαλύτερα έσοδα έρχονται από τις έντυπες εκδόσεις. Στη συνέχεια έδωσε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την αγορά των ΗΠΑ. Το 11% των ενηλίκων έχει ήδη tablet και το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 16% μέχρι το τέλος του 2013. Το 53% αυτών που έχουν tablets «καταναλώνει» πλέον περισσότερες ειδήσεις, ενώ το 60% αυτών εκτιμά ότι το tablet έχει πλέον αντικαταστήσει τα έντυπα. Μάλιστα όπως είπε, το 50% των πωλήσεων βιβλίων του Amazon αφορά σε βιβλία για tablets. «Οι χρήστες καταναλώνουν πλέον περισσότερο χρόνο στα tablets και πρέπει να βρούμε εάν υπάρχει κάποιο επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, αναζητώντας παράλληλα ένα νέο format πληροφόρησης, αλλά και ένα νέο κοινό. Τα έσοδα θα προέλθουν από το περιεχόμενο και όχι από τη διαφήμιση. Περιεχόμενο όμως αυστηρά επιλεγμένο και στοχευμένο στο σωστό κοινό». Μιλώντας για τη σημασία των μετρήσεων προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε «Know your reader and use the data». Απαντώντας εξάλλου στο σχετικό προβληματισμό, είπε ότι στη διάρκεια της μετάβασης του περιεχομένου από το print στο digital είναι λάθος τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι τεχνικοί. «Ο πρώτος λόγος ανήκει στους διαφημιστές και στους δημοσιογράφους» είπε. Και κατέληξε: «Τα έντυπα φέρνουν ακόμα χρήματα, μην τα εγκαταλείπετε!».
Τις ευκαιρίες που προσφέρει το mobile ανέλυσε στη συνέχεια ο Tor Jacobsen, Managing Director της νορβηγικής VG Mobile, o oποίος τόνισε ότι στη Νορβηγία των 5 εκατ. κατοίκων, το 1,5 εκατομμύριο έχει κινητό τηλέφωνο. Από το 2009 έως το 2012 τα unique tablets έφτασαν στη Νορβηγία τα 800.000, ενώ οι χρήστες tablets από το 3% το 2009 έφτασαν το 17% το 2012. Αναφέρθηκε δε σε μια σειρά ενδιαφέροντων εμπορικών στρατηγικών, όπως π.χ στο «porous paywall», το οποίο προσφέρει στο χρήστη ένα συγκεκριμένο χρόνο δωρεάν χρήσης και στη συνέχεια απαιτεί από αυτόν να πληρώσει για να συνεχίσει, διαφορετικά το σύστημα «τον πετάει έξω». Όπως είπε ο Jacobsen, η VG Mobile είναι «mobile oriented» και όλα της τα εκδοτικά προϊόντα απευθύνονται πρώτα εκεί. «Το 30% των εσόδων μας το περασμένο φθινόπωρο προέρχονταν από το mobile και η τάση είναι αυξητική» ανέφερε χαρακτηριστικά. Θέλοντας δε να δείξει τη δύναμη του mobile ανέφερε ως παράδειγμα έναν μεγάλο λιανέμπορο της Νορβηγίας, την Kjorp, η οποία αναπτύχθηκε αποκλειστικά μέσα από mobile διαφήμιση. Θερμός υποστηρικτής του mobile marketing, προέτρεψε τους συνέδρους να επενδύσουν σε ανθρώπους που γνωρίζουν το μέσο, έχουν νέες ιδέες και μπορούν να του δώσουν περαιτέρω αξία επενδύοντας στο περιεχόμενο. 
Από τις ενδιαφέρουσες στιγμές του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση ψηφιακών και mobile εφαρμογών που έχουν αναπτύξει και αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας εταιρείες όπως η Αtcom, η Fast River και η ATC. Τις εφαρμογές αυτές παρουσίασαν η Κατερίνα Καραγιάννη, Head of Strategy της Αtcom, ο Sol Saltiel, Founder/Managing Partner της Fast River και ο Κώστας Βραχνός, International Distribution Manager, Media & CMS Unit της ΑΤC. H Kατερίνα Καραγιάννη παρουσίασε, μεταξύ άλλων την εφαρμογή «Responsive Design» της Atcom, σετ τεχνικών που προσαρμόζουν ένα site σε όλες τις αναλύσεις και συσκευές, στο οποίο έχουν ήδη επενδύσει μεγάλα brands, αφού προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία σε όλους τους χρήστες και σε όλες τις πλατφόρμες, παρέχει οικονομία κλίμακος (ένα site για όλες τις πλατφόρμες, είναι «future proof» (δηλ. θα δουλεύει και στο μέλλον, σε νέες συσκευές), είναι οικονομικό στη συντήρησή του, ενώ ενισχύει το ενιαίο brand image. Από την πλευρά του, ο Sol Saltiel παρουσίασε την εφαρμογή Clic2C, η οποία αφορά σε κινητά και tablet και συνδέει το έντυπο με το mobile web. O χρήστης εγκαθιστά δωρεάν την εφαρμογή και ανοίγει το app, σκανάρει μια προεπεξεργασμένη φωτογραφία ή καταχώριση σε κάποιο έντυπο και αυτόματα συνδέεται με video, φωτογραφίες και διαδραστικό περιεχόμενο. Η πλέον πρόσφατη εφαρμογή του Clic2C, αφορά στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», την οποία και παρουσίασε ο Sol Saltiel. Τέλος, ο Κώστας Βραχνός παρουσίασε την cross media publishing εφαρμογή NewsAsset, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο το οποίο τροφοδοτεί σε όλες τις πλατφόρμες. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι το περιεχόμενο δημιουργείται μόνο μια φορά, ενώ η διανομή του στις πλατφόρμες γίνεται άμεσα και αυτόματα.
Στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας διεξήχθη μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση panel, με τη συμμετοχή του Γιώργου Ζαλοκώστα, National Media Director της Unilever, του Νίκου Σύμπουρα, General Manager της Αegis Media Hellas, του Νίκου Πρεβεδουράκη, Head of Digital της Ίνκαμ και του Θωμά Σιωζόπουλου, ο οποίος είχε και το συντονισμό της. Σε σχετική ερώτηση, οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι η διαφημιστική δαπάνη θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2013. Ωστόσο, ο Γ. Ζαλοκώστας ανέφερε ότι ίσως η χρονιά αυτή σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας προς την ανάπτυξη. «Μόνο το digital εξακολουθεί σήμερα να έχει μια δυναμική, η οποία μάλιστα θα ήταν πιο ισχυρή εάν δεν υπήρχε η κρίση. Η μετατόπιση κονδυλίων προς του digital θα εξακολουθήσει και για τα προσεχή 5 χρόνια, ενώ το social media και το search θα αυξήσουν τα μερίδιά τους και θα φέρουν κέρδη» ανέφερε. Ο Νίκος Σύμπουρας εκτίμησε ότι για τα προσεχή 3 χρόνια το digital θα αναπτύσσεται 1 με 1,5 ποσοστιαία μονάδα  ετησίως, ενώ ο Νίκος Πρεβεδουράκης είπε ότι εκτιμήσεις δύσκολα μπορούν να γίνουν και οι τάσεις θα καθορίσουν το που θα πάνε τα χρήματα. Σχολιάζοντας την πορεία των tablets και των smartphones στην ελληνική αγορά, ο Ν. Σύμπουρας τόνισε ότι ο καταναλωτής είναι πιο μπροστά από τη διαφημιστική αγορά, ακόμα και στο mobile και πρέπει και η τελευταία να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα, διαδικασία που όπως είπε, θα απαιτήσει 1 με 2 χρόνια. Ο Ν. Πρεβεδουράκης τόνισε ότι χωρίς χρήματα δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και για τα προσεχή χρόνια δεν είναι αισιόδοξος για το κατά πόσο θα έρθουν έσοδα από το mobile, ενώ ο Γ. Ζαλοκώστας επισήμανε τον προβληματισμό του γιατί ακόμα και στο εξωτερικό όπου έχουν γίνει επενδύσεις στο mobile, δεν έρχονται έσοδα από αυτό, «αλλά σε κάθε περίπτωση όποιος σήμερα επενδύσει σε αυτό, αύριο θα έχει το πλεονέκτημα». Στη συνέχεια, συζητήθηκε το ζήτημα του ανταγωνισμού των ελληνικών sites από τα διεθνή και στη στάση που κρατούν οι διαφημιζόμενοι απέναντι σε αυτόν. Ο Νίκος Πρεβεδουράκης εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τα ελληνικά sites, αφού έχουν να ανταγωνιστούν διεθνή μεγαθήρια, ενώ είπε ότι υπάρχουν διαφημιζόμενοι που εξομοιώνουν τα πάντα στο διαδίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι δεν διστάζουν να προτιμήσουν να βάλουν διαφήμιση σε ένα ξένο μεγάλο site, παρά ελληνικό. Από την πλευρά του ο Ν. Σύμπουρας τόνισε ότι ο καταναλωτής δεν κάνει τον διαχωρισμό σε ελληνικά και ξένα sites, οπότε και οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται όπως αυτός. Ο Γ. Ζαλοκώστας τόνισε ότι το περιεχόμενο έχει μεγάλη σημασία, όπως άλλωστε και το περιβάλλον που προσφέρει το online μέσο. «Οι εκδότες θα πρέπει να βρουν το δικό τους USP που θα τους διαφοροποιήσει από τα ξένα sites» ανέφερε, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Θωμάς Σιωζόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι το περιβάλλον είναι το κλειδί, αφού πίσω από αυτό κρύβονται άνθρωποι κι αυτοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το panel ολοκληρώθηκε με την δέσμευση όλων των συμμετέχοντων ότι η προσπάθεια της ΕΝΕΔ στο θέμα των μετρήσεων και της πιστοποίησής τους θα στηριχθεί, αφού μόνο έτσι θα μπει μια τάξη στο χώρο του διαδικτύου. «Η μέτρηση είναι ο σεκιουριτάς και η πιστοποίηση ο μπάτσος» τόνισε εύστοχα ο Πρόεδρος της ΕΝΕΔ.

Session 3: Publishing & Social Media

Το τρίτο session ήταν αφιερωμένο στο publishing και social media και σε αυτό κυριάρχησε η ομιλία του Ramon Puchades, Head of Social Media της ισπανικής Unidad Editorial. O R. Puchades εκτίμησε ότι τα όρια της πληροφορίας μετακινούνται, το περιεχόμενο αλλάζει, όπως αλλάζει και ο κύκλος ζωής των ειδήσεων, οι οποίες πλέον εξελίσσονται real time. «Οι δημοσιογράφοι σήμερα δουλεύουν διαφορετικά, αφού το περιεχόμενο δεν είναι πλέον των εκδοτών, αλλά και των ίδιων των αναγνωστών, οι οποίοι συμμετέχουν στη δημιουργία του. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να έρθουμε κοντά στους αναγνώστες μας, να τους δώσουμε το λόγο και να χτίσουμε αμφίδρομες σχέσεις με αυτούς. Ο αρχισυντάκτης πρέπει να είναι διαρκώς online και να χειρίζεται έξυπνα το περιεχόμενο του μέσου του, σε όλα τα social media, από το Facebook μέχρι το Twitter. Πρέπει να κοινωνικοποιηθούμε με τους αναγνώστες» επισήμανε μεταξύ άλλων, τονίζοντας παράλληλα τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει, αυτόν του να ξεχάσουν οι εκδότες την αξία του brand τους και να χάσουν την ψυχραιμία τους, ανταγωνιζόμενοι όλα τα μέσα, ακόμα και αμφιλεγόμενα blogs. «Πρέπει να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντα των χρηστών, να παράξουμε εμπειρίες γι’ αυτούς, ωστόσο τα χρήματα δεν θα έρθουν άμεσα για μας. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από τώρα να επενδύουμε στα online media και κυρίως στα social media». Κλείνοντας, κατέγραψε σε 5 κατηγορίες την έννοια που δίνει ο ίδιος και η Unidad Editorial στις branded experiences: Product placement, outlet promotion, new advertising formats, social experiences και «Freemium», δηλαδή social gaming & social identity. Στο πλαίσιο δε του τρίτου session, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εφαρμογές ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Managing Director της Adweb και ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος της Nest Media. O Σπύρος Παπαγεωργίου παρουσίασε την τεχνολογία AdTech IQ, η οποία προσφέρει λύσεις για διαφημίσεις display, video, mobile, καθώς και rich media, όπου σε συνδυασμό με τις εφαρμογές sales management, ad visibility και business analytics δίνει τη δυνατότητα real time διαχείρισης της online διαφήμισης μέσα από ένα ενιαίο πρωτοποριακό περιβάλλον. Την τεχνολογία AdTech IQ, προσφέρει η AdTech, αντιπρόσωπος της οποίας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η ΑdWeb. Tέλος, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος παρουσίασε τη Nest Media, ένα νέο digital media startup, το οποίο διαχειρίζεται τεχνολογικά και εμπορικά ένα δίκτυο από blogs και websites και παράγει ποιοτικό digital content για τη διαφημιστική αγορά. Χορηγοί του Publishing Conference 2013 ήταν οι εταιρείες AdTech, Atcom, Fast River/clic2c, Nest Media, ATC/News Asset και Rascal. Υποστηρικτές ήταν η Ίνκαμ και η Pressious Arvanitidis και χορηγός διερμηνείας η Interpretics.

Κατεβάστε το αρχείο
ecca
icco
IMC
FEDMA
CANNES LION
Discover Greece